Běh trochu jinak: canicross

Běh trochu jinak: canicross

Dopřejte svému chlupáči pořádnou zábavu a pošlete ho s námi na trénink!

Původně severský terénní sport s kořeny v Evropě, který se oddělil od dalších (zimních) disciplín spadajících do mushingu.

Pro koho tento sport je a jak často běhat?

Bez ohledu na rasu psa, canicross je aktivitou pro všechny sportovně založené páníčky, kteří chtějí efektivně využít svůj volný čas a zároveň se dostatečně věnovat svým čtyřnohým kamarádům. Neexistuje snad lepší způsob, jak si užít sport spolu s vaším chlupáčem. Nemusíte být pokročilým běžcem, ani váš pes nemusí mít žádnou předešlou průpravu k nějakému z mushingových sportů. Učit se můžete oba úplně od začátku, ideálně dvakrát týdně.

Běžec a pes jsou propojeni vodítkem s amortizérem, který tlumí nárazy a chrání páteř běžce i psa. Každý má ale i svoji výbavu – člověk běžecký sedák, pes postroj. Běhat lze po přírodním povrchu -lesní nebo polní cestě, ale hlavně po čemkoli jiném, než po tvrdých chodnících.

Mezi základní povely, které by měl pes běžce ovládat, jsou „Go/Vpřed“, „Doprava“, „Doleva“, „Stop/Stůj“. Postupně se pes naučí základní tažné průpravě. Výhodu mají psi, kteří příliš nedrilovali chůzi u nohy.

Vybavení

Základní výbavou jsou kvalitní běžecké boty – ideálně do terénu, běžecký sedák, vodítko s amortizérem, obojek a postroj pro psa.

Naše služby

Canicross

Páníčky, kteří během pracovního týdne nemají tolik času a chtějí svému pejskovi dopřát pořádnou dávku pohybu, zábavy a radosti nahradíme a role trenéra se ujmeme za ně. Pejsky naučíme reagovat na povely, běhat, tahat a vše, co ke canicrossu patří. Pejska vrátíme domů poctivě unaveného a vyřáděného. Bude se už jen těšit, až se mu páníček vrátí z práce a bude s ním lenošit. Pokud chcete, aby byl pejsek opravdu spokojený a učil se rychle, pusťte ho s námi na trénink dvakrát týdně.

Nejen rekondiční varianta

Při běhu, aportování, agility, obranách a jiných disciplínách dochází k prudkým změnám rychlosti a s nárazy se tělo pejska musí vypořádat. To je ale pro psa se zdravotními omezeními bolestivý problém (i pro psy s nadváhou – nosí totiž víc, než by museli). Pejsci se zdravotními potížemi pohybového aparátu (speciálně dysplazie kyčelního/ramenního kloubu), potřebují také pohyb. Bezpečný, přesto takový, aby vydali nějakou energii, případně rehabilitovali problémové části těla.

Nabízíme proto variantu i pro psy s nadváhou, pro pejsky, kteří mají na vyřádění málo času nebo potřebují vydat rychle hodně energie. Jsme schopni na míru – dle specifikace obtíží – připravit tréninkový program rehabilitačního charakteru. Místo tréninku není omezeno povrchem, po kterém se pes pohybuje, protože nedochází k tvrdým nárazům a otřesům jako u běhu.

Vše spočívá v pomalém, plynulém a tedy bezpečném pohybu, minimálně dvakrát týdně. Pejsek má na sobě postroj na canicross a během vycházky (po vyvenčení a základním rozehřátí), za něho trenér zapřahuje zátěž. Velikost zátěže je maximálně 1/3 celkové váhy psa. Během tréninku ze sebe váš pejsek vydá potřebnou energii, postupným posílením svalů výrazně zpomalí rozvoj dysplazie kloubů nebo ho dokonce i zastaví.

Více info včetně ceníku najdete na www.pawz.cz.


Vaše názory, naše zodpovědnost…