Péče o zuby vašeho chlupáče

Péče o zuby vašeho chlupáče

Víte, že 85% psů starších 3 let trpí zubními problémy?

Věřte nebo ne, péče o zuby vašeho psa je stejně důležitá, jako vaše vlastní zubní hygiena. Pro celkové zdraví vašeho mazlíčka je důkladná dentální péče nesmírně důležitá.

Plak a zubní kámen

Sliny, bílkoviny, bakterie a částečky jídla společně vytváří plak, který se bude postupně usazovat na zubech, pokud je nebudete čistit. Minerály ve slinách jej následně přemění v zubní kámen, tvrdou nažloutlou usazeninu, která se hromadí podél linie dásní. Zubní kámen může dásně dráždit a způsobovat jejich zánět, který je počátkem parodontózy.

Jak tedy pečovat o zuby vašeho psa?

Čištění zubů je považováno za nejefektivnější způsob odstraňování přítomného plaku. Kromě klasických kartáčků podobných lidským, jsou na trhu i kartáčky, které se navlékají na prst. Pasty pro psy mají lákavé příchutě a nemusí se vyplachovat. U svého veterináře nebo v chovatelských potřebách žádejte pasty enzymatické, které nejenže působí mechanicky na vzniklý plak a zbytky potravy, ale jejich speciální složky také zabraňují dalšímu množení bakterií v tlamě psa. Nejedná se o žádné cizorodé látky, ale jsou to enzymy, které stejným mechanismem jako sliny zabraňují množení bakterií v dutině ústní. V každém případě se vyhněte používání past určených pro lidi, ty totiž obsahují složky, které by neměly být polykány, jelikož dráždí žaludek.

Čištění zubů vašeho chlupáče je jednoduché a nezabere příliš mnoho času. Ještě než začnete, určete si vhodný čas, kdy budete oba v klidu. Prvních několik dní jednoduše držte svého psa, jako když si normálně hrajete a jemně masírujte vnější strany jeho tlamy—zhruba 1 až 2 minuty. Vždy, když skončíte nezapomeňte miláčka odměnit zvýšenou pozorností a spoustou chvály. V dalších dnech, když si již pes na tuto novou aktivitu zvykne, naneste si na prst trochu pasty a nechte jej tuto ochutnat. Pro zvířata je chuť pasty lákavá a brzy se pro ně tato novinka stane požitkem.

Dalším krokem je použití kartáčku. Umístněte menší množství pasty na kartáček, nadzdvihněte horní pysk zvířete a přiložte kartáček na jeden z horních zubů. Pomalými krouživými pohyby tento zub jemně čištěte včetně okolní dásně. Každý den postupně zvyšujte počet čištěných zubů. Postupujte pomalu a nepokračujte, pokud se pes nebude cítit pohodlně. Čistěte krouživým pohybem a zvláštní pozornost věnujte místům, kde zuby přechází v dásně. Až budete téměř hotovi, čistěte vertikálně směrem dovnitř tlamy, abyste očistili veškerý uvolněný plak. Dopracujte se k průměru 30-ti sekundového čištění na každé straně a pamatujte: po každém čištění nazapomeňte na odměnu a pochvalu!

Zuby byste měli svému psovi čistit nejméně jednou týdně, ale ideální je čistit každý den.

Alternativní cestou čištění chrupu je podávání speciálních žvýkacích plátků či tabletek. Tento způsob péče o chrup si ponechte na dny, kdy nebudete mít čas zuby vašemu psovi čistit.

Další možností udržovat chrup psa je krmení speciálními granulemi, které čistí zuby jednak mechanicky – neulpívají na sklovině a drobné abrazivní složky v nich obsažené „obrušují“ plak a současně působí chemicky. To znamená, že minerály přítomné ve slinách psa se přestanou usazovat na zubech a vytvářet zubní kámen.


Vaše názory, naše zodpovědnost…