Dárcovství krve

Dárcovství krve

Už jste slyšeli o krevních bankách pro psy? Naši psí kamarádi je potřebují stejně jako lidé. Dárců je ale nedostatek.

Veterináři po psích krevních bankách volali léta. V posledních letech se situace zlepšuje, krevních bank pro psy přibývá. Dárců je ale stále nedostatek. Důvody jsou prosté. Jednak krevní banky pro psy zatím nepatří k všeobecně známým zařízením a za druhé, krev se smí skladovat jen po velmi omezenou dobu – asi šest týdnů. Najít vhodného kandidáta taky není úplně jednoduché.

Krevní skupiny

Nejen u lidí existují krevní skupiny, psi jich mají rovnou dvanáct. Univerzální je skupina DEA 1.1 minus, druhá nejuniverzálnější je DEA 1.1 plus. Pes může ale dostat poprvé jakoukoliv krevní skupinu a nezpůsobí mu žádné komplikace.

Který pes může darovat

Dárcem musí být zdravý pes, který netrpí žádnými chronickými chorobami, neužívá trvale léky a který je navíc v době odběru v plné kondici. Nesmí být v rekonvalescenci po infekčním onemocnění, po operaci ani vážnějším úrazu. Samozřejmostí musí být, že je pravidelně odčervovaný i očkovaný proti běžným chorobám, ale poslední vakcinace by měla být minimálně 14 dní před odběrem krve. Dárce nikdy nedostal sám transfúzi, a to ani krevních komponent. Od posledního darování krve by měly uběhnout minimálně tři měsíce. Fena by neměla hárat a neměla by mít nikdy štěňata. K odběru by měl jít pes nalačno. Vhodnými dárci jsou psi o hmotnosti kolem pětadvaceti kilogramů a víc s klidnou povahou. Těmto psům mohou veterináři z jejich krční žíly odebrat až 400 ml krve během čtvrt hodiny.
Za dobrovolnictví nabízejí ordinace různé benefity – krmivo, finanční odměnu nebo služby zdarma (například preventivní prohlídka). Jeden odběr pomůže i dvěma psům.

Péče o psí dárce

Vyšetření psa před darováním krve je zcela zdarma – a to včetně základního biochemického a hematologického vyšetření krve. Pro majitele psího dárce krve může znamenat členství v registru dárců záruku bezplatných zdravotních kontrol po celou dobu života psa, podle možností jednotlivých klinik i po uplynutí věku vhodného k darování krve. Zcela jistě bude pro dárce přednostně zajišťována krev, pokud by ji někdy v budoucnu sám potřeboval. Hlavně však může každého majitele psího dárce krve hřát dobrý pocit z toho, že pomohl zachránit život jinému psovi. Každý člověk, který někdy daroval krev, jej jistě zná.


Vaše názory, naše zodpovědnost…