Jak pečovat o psího seniora

Jak pečovat o psího seniora

Všimli jste si, že se v poslední době dost výrazně prodloužila průměrná doba života našich psích přátel?

Starého psa poznáte mezi ostatními už z dálky. Distinguovaná prošedivělá morda, rozvážné pohyby a výraz v očích, který říká: „Ano ano, je to tak, to už jsem všechno viděl.“ Všimli jste si, že se v poslední době dost výrazně prodloužila průměrná doba života našich psích přátel?

Je to díky tomu, že se mnohé změnilo k lepšímu co se týče výživy, zdravotní péče a dalších oblastí tzv. welfare domácích mazlíčků. Spolu se zvyšujícím se věkem, kterého se naši psi dožívají, se ale bohužel zvyšuje i šance, že se potkají s chorobami, které toto úctyhodné stáří doprovázejí.

Když pes přichází do let, jeho veterinář obvykle začne doporučovat některé testy, aby se ověřil stav a správná funkce vnitřních orgánů. Pokud je pes jinak zdravý, doporučuje se jednou ročně rozbor krve. V případě jakýchkoli klinických známek vybočujících z normálního zdravotního stavu by se měla četnost krevních rozborů zvýšit. Majitelé seniorních psů by si také více než dřív měli všímat známek toho, jak se jejich pes cítí a zda se nechová „divně“, tj. jinak než normálně. I to by mohlo být známkou počínajících potíží. Je proto velmi důležité dobře znát svého psa a umět zachytit i drobné odlišnosti.

Cestu k veterináři si zasluhuje kterýkoli z následujících symptomů:

  • zvýšená nebo snížená spotřeba vody a močení
  • hubnutí nebo menší chuť k jídlu
  • zvracení nebo průjem
  • zmatené, dezorientované chování
  • nově vzniklé výrůstky, boule, nárůst tkáně
  • jakékoli změny aktivity nebo běžných zvyků.

Vedle pečlivého základního vyšetření veterinář nutně potřebuje znát přesný popis příznaků od majitele. To, že přivedete psa k veterináři, je jen první krok. Aby mohl lékař vůbec začít hledat v rozsáhlém seznamu možných nemocí, je důležité, abyste mu dokázali sdělit veškeré symptomy, které zvíře vykazuje.

Existují určité zdravotní potíže, které jsou u starých psů běžnější: artritida, nemoci ledvin, zhoršená rozpoznávací funkce, neoplazie (novotvorba tkáně), srdeční choroby a změny zraku a sluchu. Ty jsou doprovázeny některými typickými příznaky, které, viděny majitelem či veterinářem, mohou vést k rychlejší diagnostice problému.

Stařecké bolesti

Jednou z nejčastějších potíží, se kterou se věkovití chlupáči potkávají, je artritida. Stejně jako lidé, i někteří psi snášejí bolest lépe než jiní. To znamená, že někdy neukáží příznaky tohoto degenerativního onemocnění včas.

Tehdy si můžete všimnout alespoň toho, že vaši psi pomalu vstávají po delším odpočinku, i když se jinak chovají úplně normálně. Další symptomy artritidy zahrnují například menší aktivitu, nechuť k chůzi, běhu nebo hře, menší chuť k jídlu nebo změny temperamentu.

Jestliže už byla u psa artritida diagnostikována, lékař zároveň předepíše bezpečné protizánětlivé léky, které by měly zmírnit bolest a zlepšit kvalitu života psa. Rozhodně se nesnažte psu pomáhat sami a dávat mu léky pro humánní účely, jen pokud by to předepsal veterinář. Léky určené pro lidi mohou být pro zvířata jedovaté.

Ledviny

Celkem běžným problémem starých psů jsou nemoci ledvin. Jsou způsobené tím, že schopnost ledvin sloužit jako filtrační a vylučovací orgán s věkem pomalu slábne. Malé změny funkce mohou být zachyceny na doporučeném každoročním krevním testu, ještě dříve, než se projeví jakékoli vnější příznaky.

Ledvinové potíže jsou často signalizovány zvýšenou žíznivostí a častějším močením. Proto, pokud neděláte pravidelné rozbory krve nebo se problém objevil velmi rychle, můžete jako majitelé zaznamenat, že plníte misku s vodou mnohem častěji nebo že chce váš pes chodit mnohem častěji ven.

Měli byste vědět, že i když jsou ledvinová onemocnění degenerativní, neznamená to automaticky rychlý rozsudek smrti. Existují léky, které mohou výrazně zlepšit kvalitu psího života a zpomalit vývoj choroby.

Nádory

Nemoc, která majitele vždy vyděsí, je neoplazie – růst nové tkáně, nádor. Bohužel je to obvyklý problém seniorních psů a zároveň je velmi obtížné ho diagnostikovat. Rakovina se ráda tváří jako úplně odlišná nemoc a postihuje mnoho orgánů, takže je opravdu těžké ji přesně určit. Veterinář obvykle majitele požádá o souhlas s rozsáhlým vyšetřením, které je v takovém případě nezbytné. I když jsou tyto testy finančně nákladné, pokud chce majitel zvířeti poskytnout léčbu, jsou naprostým základem. Na jejich výsledcích závisí přesná diagnóza, určení typu léčby a prognóza.

Změny na mozku

Potíže známé pod anglicko zkratkou CCD (canine cognitive dysfunction) se jako problém hodný pozornosti objevily až v posledních letech, právě díky zvyšujícímu se věku dožití. Lze je přirovnat k Alzheimerově chorobě u lidí, kvůli podobným symptomům a srovnatelným změnám na mozku.

Obvyklé scénáře jsou rovněž podobné. Pes se jeví ztracený ve vlastním domově, mívá změny temperamentu, ztrácí čistotnost a mění cyklus spánku a bdění. I když má ztráta kognitivních schopností degenerativní charakter, existují některé léky, které mohou vývoj nemoci zpomalit.

Především ale – uvědomme si, že stáří samo o sobě není nemoc. Stáří pouze znamená, že existuje zvýšená pravděpodobnost výskytu některých potíží a onemocnění. Veterináři obvykle dokážou, pokud to situace jen trochu dovolí, zajistit našim psím kamarádům tu nejlepší možnou kvalitu života a užít si krásný důchod spolu se svou rodinou.

Zdroj: Pet Sitter’s World, vydání listopad/prosinec 2014


Vaše názory, naše zodpovědnost…